Masa cukrowa (lukier plastyczny) RENSHAW EXTRA jest niesamowicie elastyczna, dzięki czemu można ją cieniutko rozwałkować, bez ryzyka jej przerwania. Świetnie nadaje się do obkładania tortów, także kwadratowych i 3D. Dodatkowo – nie klei się do powierzchni blatu podczas wałkowania, nie trzeba jeJ podsypywać cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną.
Jest idealna do pracy w upalne i wilgotne dni.
Masa sprawdza się podczas wykrawania liter lub innych dekoracji za pomocą plastikowych szablonów.
Do komfortowego powleczenia średniej wielkości tortu (okrągłego o średnicy 24-26 cm lub kwadratowego o boku 20 cm) zużyjesz ok. 500 gr masy cukrowej.
Sposób użycia:
- Na gładkim blacie zagnieć lukier, przez co stanie się plastyczny. Jeśli chcesz, możesz zabarwić biały lukier żelowym barwnikiem spożywczym.
- Posmaruj cienko tort słodkim kremem maślanym (góra i boki). Krem maślany zespala ciasto z lukrem plastycznym – przez co tort można ładnie pokroić.
- Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Płat lukru musi być większy od średnicy i boków tortu. Ostrożnie, przy użyciu wałka, przenieś masę cukrową na tort. Aby uniknąć rozerwania lukru, możesz rozwałkować lukier na pergaminie lub papierze do pieczenia ciast i przenieść go razem z papierem na tort.
- Rękoma lub packą cukierniczą wygładź lukier plastyczny na torcie. Odetnij niepotrzebne skrawki lukru. Jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, zrób to teraz – masa obsycha w ciągu 2-3 godzin.
- Z pozostałej części lukru, przy użyciu foremek, wytnij dekoracje lub stwórz figurki ludzików, zwierzątek. W przypadku małych gości, warto przygotować odpowiednią ilość podobnych ozdób, aby uniknąć nieporozumień przy stole. Umocuj je na torcie za pomocą odrobiny wody, rozpuszczonego miodu lub kleju jadalnego.
- Niewykorzystany lukier przechowuj w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Więcej informacji o masie cukrowej RENSHAW EXTRA znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgotność: gliceryna E422, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471, stabilizator: tragakanta E413, CMC E466, konserwant: sorbinian potasu E202, barwnik: błękit brylantowy FCF E133, substancja wzmacniająca smak i zapach.
Może zawierać orzechy – wyprodukowano w fabryce, w której przetwarzane są także orzechy.
Termin do spożycia: 12.2018.
Opakowanie: 250 gr.
Jeśli informacje nie są wystarczające zadaj pytanie
Numer katalogowy produktu: